DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Porez: Dug po PIB-u, pretplata po JMBG-u

Posted by Aleksandra na avgust 21, 2014

Uvođenjem novih kategorija preduzetnika, kao što su lična zarada i samooporezivanje, došlo je do propisivanja novih računa za uplatu doprinosa i poreza na dohodak, ali i istovremeno korišćenje starih. Razlika je u dva poziva na broj, po starom to je bio Poreski identifikacioni broj firme, a po novom vlasnikov Jedinstveni matični broj građana.
Rezultat uvođenja novih pravila su brojne grešake u poreskoj evidenciji, tako da veliki broj poreskih obveznika po određenim računima ima preplatu, a po drugim ima dug koji im stvara probleme. Da je jedan od njih, novosadski privrednik Jovan Jovanović saznao je kad je hteo da uzme potvrdu, radi učešća na tenderu.
Iako postoji evidencija da je Jovanović podneo poresku prijavu i uplatio novac na ispravan žiro račun, stigla mu je opomena. Na izvodu iz Poreske uprave jasno se vidi da je uplaćen novac knjižen po osnovu jedinstvenog matičnog broja građana, a ista suma je u dugu po osnovu PIB-a. Da apsurd bude veći, iako sve to vidi u sopstvenoj evidenciji, Poreska uprava preduzećima šalje opomene pred prinudnu naplatu.
Tim povodom RTV je uputio dopis republičkoj Poreskoj upravi, ali nismo dobili nikakav odgovor.
Zbog očigledne sistemske greške, pojedini preduzetnici sada ne mogu da overavaju zdravstvene knjižice ni sebi ni radnicima, ne mogu da dižu kredite, a njihovi potencijani poslovni partneri stiču utisak da su nepouzdani za saradnju. I tako se energija za očuvanje i unapređenje sopstvenog posla troši na ispravljanje administrativnih nepravdi.
Integralni tekst
preuzet sa sajta RTV

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: