DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Plata na vreme ili stiže inspektor

Posted by Aleksandra na avgust 22, 2014

Podaci Unije poslodavaca Srbije pokazuju da je u prvom tromesečju ove godine samo oko 40 odsto poslodavaca na vreme isplaćivalo zarade radnicima.
Nadležni smatraju da će to biti prevaziđeno izmenjenim Zakonom o radu, koji propisuje da zaposleni u izvršnom postupku bez vođenja sudskog spora može da reši taj problem.
Ministar rada Aleksandar Vulin upozorio je, naime, da će poslodavci ubuduće biti oštro kažnjeni ukoliko radniku ne izdaju obračunski list na osnovu kojeg, sudskim putem, može da dobije neisplaćenu zaradu, i da će u suprotnom imati posla sa inspekcijom za rad.
Pomoćnik ministra rada Zoran Lazić objašnjava da će u praksi, prema izmenama Zakona o radu, inspektor rada imati mogućnost da pre nego što ode u inspekciju izvrši uvid u centralni registar, gde između ostalog postoji i evidencija zaposlenih koji su prijavljeni na obavezno socijalno osiguranje, zdravstveno osiguranje i ostalo.
„Inspektor nakon toga, pošto izvrši uvid u to koji su zaposleni prijavljeni ide u kontrolu i tamo mora da zatekne ugovor o radu, a ukoliko ga ne zatekne može svojim rešenjem da naloži da se zaključi ugovor na neodređeno vreme sa tim zaposlenim, a može da pokrene prekršajni postupak, budući da sada inspektor rada ima mnogo veća ovlašćenja“, kazao je Lazić za Tanjug.
Što se tiče rešenja da bi platni listić trebalo da postane izvršna isprava, Lazić pojašnjava da onaj radnik kome poslodavac duguje platu, ili je oštećen ima pravo da se obrati sudu.
„I do sada je radnik, odnosno zaposleni mogao da se obrati sudu, ali parničnom i morao je da prođe dugačak parnični postupak da bi došao do neke presude, koja onda predstavlja izvršnu ispravu i onda da ide na postupak izvršenja“, kazao je pomoćnik ministra.
Na ovaj način skraćen je taj postupak i nema više parničnog pa zaposleni sa tim rešenjem, odnosno predlogom za izvršenje „ide“ direktno u izvršni postupak i na taj način brže ostvaruje svoja prava, ukazuje Lazić.
Na pitanje očekuje li probleme u sprovođenju te mere u praksi, on je rekao da se uvek mogu očekivati problemi. „Ne možemo mi da obavežemo poslodavca da uzme platni listić i da sam sebi sprovede izvršnje i da odmah plati. Naravno, mi samo zakonom pružamo mogućnost zaposlenom da brže dođe do svoje zarade, ono što je njegovo osnovno pravo“, poručio je Lazić.
S druge strane, predstavnici sindikata i poslodavaca mišljenja su da će zakonsko rešenje o kontroli poslodavaca koji ne isplaćuju mesečne zarade na vreme, teško biti sprovedeno u praksi. Ukazuju da je potrebno doneti neki podzakonski akt kojim bi bila predviđena krivična odgovornost i automatski stečaj za takvog poslodavca.
Lazić ukazuje da bi to bilo pogrešno, „jer ako poslodavac ide u stečaj, onda i neće isplatiti zarade jer novca neće biti“.
Generalni sekretar UPS-a Dušan Korunoski je ranije izneo poražavajući podatak UPS-a iz ankete poslodavaca da je u prvom tromesečju ove godine samo oko 40 odsto poslodavaca isplaćivalo mesečne zarade na vreme.
Korunoski je Tanjugu rekao da zakonsku mogućnost kontrole poslodavaca vidi kao „lepu populističku meru“, za koju je izrazio bojazan da neće dati rezultate.
„Imate tu više razloga, a jedan je taj što neće svi radnici da tuže poslodavca koji im duguje platu u strahu da ne izgube svoj posao“, objasnio je Korunoski i podsetio da je predlog UPS bio prilično jednostavniji, a podrazumevao bi automatski stečajni postupak za preduzeće koje mesec, dva ili tri, ne uspeva da isplati plate.
Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je Tanjugu da je činjenica da novi Zakon o radu apsolutno neće doneti promene u delu koji se odnosi na redovnost u isplati plata zaposlenima.
„Mi smo i dalje u začaranom krugu, više ne postoji način da se poslodavac iskontroliše i da se on sankcioniše zato što on ne isplaćuje zaradu“, ocenio je Mihajlović i podsetio da je taj sindikat tražio da se u novi Zakon o radu unese odredba kojom bi se neisplaćivanje zarada poslodavaca cenilo kao krivično delo.
To što je u zakonu data mogućnost da zaposleni može sa platnom listom preko suda naplati to što mu poslodavac duguje, jednostavno je nezamislivo u našoj zemlji, jer u Srbiji ne postoje sudovi rada koji se bave, da to zaposleni reše na brz i efikasan način, kazao je Mihajlović.
Potpredsednik SSSS je izrazio sumnju da će zaposleni u Srbiji to stvarno dočekati, već će se i dalje povlačiti po sudovima sa platnom listom pokušavati da „isteraju“ pravdu, podsećajući da sudski procesi takve vrste u našoj zemlji traju, na žalost, po nekoliko godina.
Integralni tekst
preuzet sa sajta b92.net
Izvor: Tanjug

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: