DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • avgust 2014.
  P U S Č P S N
  « jun   sep »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Advertisements

Donet je Pravilnik o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade, primena od isplate za septembar

Posted by Aleksandra na avgust 28, 2014

Pravila u pogledu obračuna zarade, odnosno naknade zarade propisana su odredbama člana 121. Zakona o radu, i to:
– poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun;
– poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade, kao i obaveštenje da isplata zarade, odnosno naknade zarade, nije izvršena i razloge zbog kojih nije izvršena isplata;
– obračun zarade, odnosno naknade zarade, poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni mesec;
– obračun na osnovu koga je isplaćena zarada, odnosno naknada zarade u celosti može se dostaviti zaposlenom u elektronskoj formi;
– obračun zarade i naknade zarade koje je dužan da isplati poslodavac u skladu sa zakonom predstavlja izvršnu ispravu;
– zaposleni kome je zarada i naknada zarade isplaćena u skladu sa navedenim pravilima, zadržava pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost tog obračuna.
Odredbom člana 121. stav 8. Zakona o radu, propisano je da sadržaj obračuna zarade, odnosno naknade zarade propisuje nadležni ministar. Na osnovu ovog ovlašćenja, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja doneo je Pravilnik o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade.
Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 90/14, od 27. avgusta 2014. godine, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja tj. 4. septembra 2014. godine, a primenjuje se počev od isplate zarade, odnosno na naknade zarade za septembar 2014. godine.
Sadržina obračuna zarade, odnosno naknade zarade može se videti iz teksta Pravilnika, a skrećemo pažnju na odredbu člana 4, kojom je propisano da, ako poslodavac na dan dospelosti ne isplati zaradu, odnosno naknadu zarade ili ih ne isplati u celosti, obračun zarade, odnosno naknade zarade, sadrži i potpis ovlašćenog lica i pečat poslodavca.
Dakle, potpis ovlašćenog lica i pečat poslodavca nisu propisani kao obavezni elementi obračuna zarade, odnosno naknade zarade, osim u slučaju neisplaćivanja zarade, odnosno naknade zarade na dan dospelosti (ovo je jedan od obaveznih elemenata obračuna). Drugim rečima, poslodavac koji isplaćuje zarade redovno i u roku dospelosti, može zaposlenom da izda obračun bez potpisa i pečata, što olakšava primenu pravila prema kojem se obračun zarade, odnosno naknada zarade u celosti može dostaviti zaposlenom u elektronskoj formi (putem mejla).

Izvor: sajt pktatic.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: