DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Olakšano gašenje preduzetničke radnje

Posted by Aleksandra na avgust 28, 2014

Ukinuta je obaveza podnošenja poreskih uverenja prilikom brisanja preduzetnika kod APR.
Nakon stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Službeni glasnik RS“, broj 68/14)  dana 4. jula 2014. godine, među potrebnom dokumentacijom koja se podnosi APR-u prilikom brisanja preduzetnika iz registra koji vodi APR, više se ne nalazi i dokaz o prestanku poreskih obaveza, odnosno više se ne traže poreska uverenja.
Izmenama ZPPPA od 30. maja 2013. godine („Službeni glasnik RS“, broj 47/13), članom 29. stav 7. propisano je da “organ, organizacija ili drugo lice nadležno za upis u propisani registar lica koja obavljaju delatnost ne može brisati lice iz propisanog registra bez dokaza o prestanku poreskih obaveza, odnosno brisanju iz evidencije propisane poreskim zakonom koji izdaje nadležni poreski organ, ne starijeg od pet dana u momentu podnošenja zahteva za brisanje iz propisanog registra” pa su svi privredni subjekti, i privredna društva i preduzetnici, bili dužni uz registracionu prijavu brisanja priložiti uverenja o izmirenim poreskim obavezama i prestanku istih. Uverenja izdaju Republička poreska uprava (PURS) i lokalne poreske uprave.
Izmenama ZPPPA od 4. jula 2014. godine („Službeni glasnik RS“, broj 68/14), u član 29. dodat je stav 8. koji definiše da “izuzetno od stava 7. ovog člana, organ, organizacija ili drugo lice nadležno za upis u propisani registar lica koja obavljaju delatnost, može brisati poreskog obveznika – preduzetnika iz propisanog registra bez dokaza o prestanku poreskih obaveza“ čime je za preduzetnike ukinuta obaveza dostavljanja dokaza o prestanku poreskih obaveza.
Ovom izmenom pojednostavljena je, skraćena i olakšana procedura brisanja iz registra privrednih subjekata koji vodi APR, odnosno procedura gašenja preduzetničke radnje. Kako Zakon o privrednim društvima („Službeni glasnik RS“, broj 36/11, 99/11) u članu 85. propisuje da “preduzetnik za sve obaveze nastale u vezi sa obavljanjem svoje delatnosti odgovara celokupnom svojom imovinom i u tu imovinu ulazi i imovina koju stiče u vezi sa obavljanjem delatnosti. Odgovornost za obaveze iz stava 1. ovog člana ne prestaje brisanjem preduzetnika iz registra” izmena ZPPPA kojom se više ne traži poresko uverenje o izmirenim obavezama pre gašenja radnje logično je. Preduzetnik svakako odgovara za sve obaveze nastale u vezi sa obavljanjem svoje delatnosti među kojima su i poreske obaveze, a odgovornost za te obaveze ne prestaje brisanjem preduzetnika iz registra pa je bilo potpuno suvišno uslovljavanje brisanja izmirivanjem obaveza.
Za privredna društva ostaje obaveza dostavljanja dokaza o prestanku poreskih obaveza, što je i logično obzirom da se potupak likvidacije privrednog društva ne može okončati sve dok društvo ima neizmirenih bilo kojih, a samim tim i poreskih obaveza.     


Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: