DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Novčane naknade za nezaposlenost

Posted by Aleksandra na septembar 1, 2014

Podizanje starosne granice za odlazak u penziju od 1. januara 2015. godine, prema kome i žene i muškarci u punu starosnu penziju moraju s navršenih 65 godina starosti, zabrinula je i mnogobrojne bivše radnike koji se zbog gubitka radnog mesta nalaze na biroima rada. Strahuju, kažu, da će zbog pooštravanja uslova za penziju ostati bez novčane naknade, koju im isplaćuje Nacionala služba za zapošljavanje, jer se većini vreme do kada bi trebalo da primaju ovu pomoć ne poklapa s trenutkom odlaskom u penziju, jer u nju moraju nešto stariji. Čitateljka, koja se javila „Politici”, kaže da je već dve godine na birou rada i da do avgusta naredne godine ima pravo na tu pomoć, ali da zbog pomeranja starosne granice neće biti „dovoljno stara” da bi se penzionisala, pa pita šta je zakonodavac predvideo – da li će nastaviti da prima ovu pomoć ili ne?
Treba razlikovati dve stvari: novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti i posebnu novčanu naknadu, kažu za „Politiku“ u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne pomoći. 
1) Posebna novčana naknada koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje predstavlja jednu od opcija za isplatu otpremnina po odobrenom socijalnom programu za lica kojima nedostaje do pet godina za ostvarivanje prvog uslova za penziju, ističe Ljiljana Džuver, pomoćnik ministra rada.
– Ukoliko dođe do promena propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju u toku trajanja prava na ovu posebnu novčanu naknadu ili po njenom isteku, nastavlja se isplata naknade do ispunjavanja prvog uslova za ostvarivanje prava na penziju. Dakle, korisnici posebne novčane naknade pet godina do penzije neće imati problema sa isplatom novčane naknade do ispunjenja uslova za penziju u skladu sa promenjenim propisima PIO, objašnjava naša sagovornica.
Posebna novčana naknada isplaćuje se na osnovu odluke o utvrđivanju programa za rešavanje viška zaposlenih u procesu racionalizacije, restrukturiranja i pripreme za privatizaciju i ista je kao i za novčanu naknadu za nezaposlene koju isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.
2) Novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti dobijaju nezaposleni, odnosno nezaposleno lice po osnovu osiguranja i uplaćenih doprinosa. Visina ove mesečne naknade i vreme za koje ovo lice ima pravo na isplatu utvrđuju se u upravnom postupku u Nacionalnoj službi za zapošljavanje na osnovu Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, objašnjava Džuverova.
– Ova naknada se daje nezaposlenom za vreme dok aktivno traži posao i njen smisao je da se pomogne licu da lakše premosti period nezaposlenosti i da bude što aktivniji u tražnju posla, a ne da sedi dok prima novčanu naknadu, kaže ona.
Ne postoji nikakva povezanost prava na isplatu novčane naknade za slučaj nezaposlenosti i odlaska u penziju, osim kada se kaže da izuzetno može trajati 24 meseca ako licu nedostaje do dve godine do penzije, što predstavlja izuzetak, nagalašava pomoćnica ministra.
Za sva ostala lica period isplate novčane naknade je najduže 12 meseci.
– Za zakon je potpuno isto da li neko, na primer, ima 30 godina života i jednu godinu staža ili ima 60 godina života i 30 godina staža. I jedno i drugo lice imaju isto pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti na osnovu uplaćenih doprinosa. Jedina razlika je u vremenu trajanja ovog prava, zaključuje Džuverova.
Izvor: sajt politika.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: