DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • septembar 2014.
  P U S Č P S N
  « avg   okt »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Advertisements

Obavezan prenos svih ranije razgraničenih neto efekata valutne klauzule i kursnih razlika

Posted by Aleksandra na septembar 16, 2014

U skladu sa članom 78. stav 1. Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike, koji je objavljen u „Službenom glasniku RS”, br. 95/14, od 5. septembra 2014. godine, pravna lica i preduzetnici koji su vršili razgraničenje neto efekata obračunate ugovorene valutne klauzule i neto efekata obračunatih kursnih razlika u skladu sa odredbama ranije važećeg Pravilnika o Kontnom okviru, u smislu obaveza i potraživanja po osnovu kojih su ti efekti obračunati, dužni su da iznos razgraničenih neto efekata obračunate ugovorene valutne klauzule i razgraničenih neto efekata obračunatih kursnih razlika prenesu na teret rashoda, odnosno prihoda prilikom sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu.
Dakle, propisana je obaveza ukidanja razgraničenih neto efekata valutne klauzule i neto efekata kursnih razlika i njihovog priznavanja u okviru rashoda, odnosno prihoda u bilansu uspeha za 2014. godinu za sva ranije izvršena razgraničenja, nezavisno od toga koje godine su izvršena i nezavisno od roka dospeća obaveza i potraživanja po osnovu kojih je izvršeno razgraničenje.
Pored toga, nije predviđena mogućnost novih razgraničenja neto efekata valutne klauzule i kursnih razlika. Članom 78. stav 2. novog Pravilnika o kontnom okviru propisano je da ukidanje i prenošenje razgraničenih neto efekata valutne kaluzule i kursnih razlika predstavlja promenu računovodstvene procene u skladu sa MRS 8, odnosno odeljkom 10 MSFI za MSP.
Izvor: privsav.rs

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: