DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Nema više najave poreske kontrole

Posted by Aleksandra na novembar 21, 2014

Poreska uprava će uraditi sve da se broj firmi koje izbegavaju plaćanje poreza svede na najmanji mogući broj, kaže vd direktora Poreske uprave Marko Marinković.
„Naplata poreza nije samo punjenje budžeta, već omogućavanje nesmetanog funkcionisanja države“, rekao je on na sastanku sa malim i srednjim preduzećima koji je danas održan u Privrednoj komori Srbije.

Marinković je poručio vlasnicima malih i srednjih firmi koje plaćaju porez, u Poreskoj upravi imaju pouzdanog partnera i dodao da novo rukovodstvo pokušava da ojača deo koji je zadužen za naplatu poreza.
„Radimo na tome da promenimo pristup u naplati poreza, a u tom cilju je akcenat i na edukaciji poreskih inspektora kako bi razumeli firme i uslove u kojima one rade. Takođe je važno i da se postignu jedinstven stav i mišljenje poreskih službenika u sličnim slučajevima“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Poreska uprava će pokušati da ojača kontrolu i boljim biranjem kadrova, odnosno ukrštanjem inspektora.
„Zbog lošeg postupanja inspektora u prošlosti sada radimo cirkularne kontrole, rotiramo inspektore da bi smanjili mogućnost potkupljivanja“, rekao je Marinković.
Prvi poreznik Srbije je rekao da cilj Poreske uprave nije da kažnjava, niti da zatvara preduzeća, već postizanje svesti da poreskih obveznika da porez mora da se plati i da od toga zavisi funkcionisanje države.

„Ranije dešavalo da poreska policija unapred najavljuje da će doći u kontrolu, ali toga više neće biti“, izričit je Marinković.
On je podsetio da je pre tri meseca otpočela sveobuhvatna kontrola u svim delatnostima i naveo da je za tri meseca naplata prihoda povećana 5,5 odsto u osnosu na prvobitan plan. Najveće povećanje je, kako je kazao, zabeleženo u oblasti igara na sreću, čak 34 odsto.
„Ne možemo za tri meseca pokriti sve, ali ćemo svakako raditi na tome da kontrolišemo sve delatnosti i naplatimo što više javnih prihoda“, rekao je Marinković.
Njegov savetnik u Poreskoj upravi Ranko Sokolović rekao je na skupu da stanje koje su zatekli u toj instituciji kada su pre tri meseca obojica stupili na dužnost nije bilo na zavidnom nivou.
Zato su, kako je rekao, sačinili i uputstvo za rad sa MUP-om, ali i sa drugim relevantnim državnim organima.

Trudićemo se da poboljšamo poslovni ambijent u Srbiji i da suzbijemo sivu ekonomiju. Otvoreni smo za sve sugestije građana i kada je reč o tome, ali i o pritužbama na rad naših kolega“, poručio je Sokolović.

Izvor: Tanjug, b92.net

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: