DIFOL

Knjigovodstvena podrska

 • Strane

 • januar 2015.
  P U S Č P S N
  « dec   feb »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Rok za predaju PPP je 2. februar 2015. godine

Posted by Aleksandra na januar 15, 2015

Poreska uprava Republike Srbije objavila je 31. decembra 2014. godine, na svojoj zvaničnoj internet stranici, sledeću novost:

Obaveštenje u vezi podnošenja Pojedinačne poreske prijave-Obrazac PPP za 2014. godinu

U vezi prijema i obrade Pojedinačne poreske prijave o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku na teret primaoca prihoda, Obrazac PPP, obaveštavamo da se Pojedinačna poreska prijava, propisana članom 41. Zakona o poreskom postupku i poreskoj adiministraciji (“Sl. glasnik RS“, br. 80/02, … 93/12), za sve isplate prihoda u 2014. godini, podnosi u elektronskom obliku, najkasnije zaključno sa 31. januarom 2015. godine, u skladu sa odredbom člana 78. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji (“Sl. glasnik RS“, br. 68/14).
S tim u vezi, poreske obveznike obaveštavamo da su dužni da Pojedinačnu poresku prijavu na obrascu PPP, propisanu članom 41. Zakona o poreskom postupku i poreskoj adiministraciji (“Sl. glasnik RS“, br. 80/02, … 93/12), za sve isplate prihoda u 2014. godini, podnesu u elektronskom obliku, najkasnije zaključno sa 2. februarom 2015. godine, preko elektronskog servisa Poreske uprave, na sajtu http://www.poreskauprava.gov.rs, u delu e-Porezi.

Tekst na istu temu nalazimo i na blogu porezi.blogspot.com:

Odredbama člana 78. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS“, broj 68/14) propisano je da je, za isplate prihoda izvršene u 2014. godini, poreski obveznik odnosno poreski platac dužan da Poreskoj upravi, u elektronskom obliku, podnese pojedinačnu poresku prijavu propisanu članom 41. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS“, broj 80/02…93/12), najkasnije sa 31. januarom 2015. godine.

Podsetimo, pojedinačna poreska prijava iz citiranog člana 41. Zakona, a radi se o članu 41. Zakona kakav je bio pre donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS“, broj 108/13), sadrži informacije o obračunatom i plaćenom porezu po odbitku od strane jednog poreskog placa za sve primaoce prihoda, odnosno od strane jednog poreskog posrednika za svakog poreskog obveznika, odnosno poreskog placa, koji kod njega ima račun.

Pojedinačna poreska prijava PPP, u pogledu sadržine i podataka koji se u nju unose, popunjava se u skladu sa Pravilnikom o obrascu pojedinačne poreske prijave o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje po odbitku na teret primaoca prihoda („Sl. glasnik RS“, broj 128/03), tj. u deo I unose se podaci o poreskom placu, isplatiocu prihoda, u deo II podaci o primaocima prihoda iz radnog odnosa – fizičkim licima, u deo III podaci o primaocima prihoda van radnog odnosa – fizičkim licima a u deo IV podaci o primaocima prihoda pravnim licima.

Međutim, saglasno citiranom članu 78. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji („Sl. glasnik RS“, broj 68/14), pojedinačna poreska prijava PPP, ove godine podnosi se isključivo u elektronskom obliku. To znači ca se PPP više ne može predati na šalteru Poreske uprave, ni u papirnom obliku, ni putem CD, USB memorije ili drugih eksternih nosača podataka. Pojedinačna poreska prijava PPP podnosi se isključivo preko portala e-Porezi, a Poreska uprava je na svojoj internet stranici postavila Uputstvo, kao i prateće primere PPP deo 2,3 i 4.

Za podnošenje PPP prijave elektronskim putem potrebno je ispuniti iste tehničke preduslove kao i za podnošenje PPP PD prijave. To znači da lice koje podnosi prijavu treba da poseduje digitalni seritifikat koji je izdat od strane nekog sertifikacionog tela (MUP, Halcom, PKS, Pošta), kao i da bude ovlašćeno za elektronsko podnošenje prijava od strane konkretnog poreskog obveznika-isplatioca prihoda.

Preko portala e-Porezi osim prvobitne može se podneti i izmenjena PPP prijava. Da bi se podnela izmenjena PPP prijava, potrebno je prvo obrisati prvobitnu. Nakon brisanja izvrši se ponovni unos, na način kako se podnosi i prvobitna prijava. Briše se prijava koja ima status „predata“. Nakon brisanja status prijave se menja u „Obrisana“ i ona je i dalje vidljiva na portalu.

Budući da 31. januar ove godine pada u subotu, koja je neradni dan, poslednji dan roka za podnošenje PPP je ponedeljak 02.02.2015. godine, saglasno članu 91. st.2. Zakona o opštem upravnom postupku („Sl. list SRJ“, broj 33/97, 31/01, „Sl. glasnik RS“30/10).

Još jednom napominjemo da se PPP podnosi za sve isplate izvršene u 2014. godini. Ovo posebno napominjemo jer su u proteklom periodu iznošena različita mišljenja u pogledu vremenskog perioda koji treba obuhvatiti PPP, pa su pojedini časopisi pisali da će se PPP podnositi samo za isplate izvršene u periodu od 01.01. do 28.02.2014. godine, tj. za period kada sistem objedinjene naplate nije primenjivan u punom obimu. Medjutim, citirana odredba Zakona je nedvosmislena, a prema našim saznanjima, to je i stav Poreske uprave: PPP se podnosi za sve isplate izvršene u 2014. godini.

Izvori: PURS

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: