DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Nema ukidanja Zakona

Posted by Aleksandra na februar 20, 2015

Novi Zakon o računovodstvu, kao i podzakonska akta za njegovo sprovođenje, neće biti ukinuti niti će njihova primena biti odložena, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije. Sa drugte strane, Savez računovođa i revizora Srbije i Udruženje pružalaca računovodstvenih usluga smatraju da je Zakon o računovodstvu loš i da mora hitno da se menja.

„Pod hitno moraju da se ukinu sva podzakonska akta, svi pravilnici i da se pristupi izmenama Zakona o računovodstvu, a da se finansijski izveštaji koji bi trebalo da se predaju do 30. juna urade po starom kontnom okviru“, rekao je predsednik Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga Miodrag Perić agenciji Beta. Na konstataciju da Ministarstvo finansija nema nameru da ukine ili odloži primenu novog zakona o računovodstvu i podzakonskih akata za njegovo sprovođenje, Perić je rekao da računovođe moraju da poštuju zakon, ali da će finansijski izveštaji koje treba da spreme i predaju po novom zakonu biti „apsolutno neupotrebljivi“.

Kao glavne primedbe na novi zakonski okvir, on je naveo „preobimnost finansijskih izveštaja i netransparentnost“, ističući da su „uvedeni i novi finansijski izveštaji koji apsolutno ne služe nikom“. „Ako smo mi do sada imali finansijske izveštaje koji su imali 30 do 35 pozicija, sada imamo finansijske izveštaje koji imaju po 170, 150 pozicija“, rekao je predsednik Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga, ističući stručna mišljenja  da su takvi finansijski izveštaji neupotrebljivi.

Kako je ocenio Perić, takvi finansijski izveštaji su „velika kočnica stranim investitorima“,  koji,  kako je istakao, „najpre nemaju poverenje u te finansijske izveštaje, jer ih rade često nestručna lica“.

Prema nyegovim rečxima, novi zakoni ne olakšavaju, kako je obećavano, posao računovodjama i celoj privredi i ne donose uštede, već je sasvim suprotno.

„Mi danas imamo 14 kontnih okvira, imamo 44 različita finansijska izveštaja koje računovodje moraju da sastave“, rekao je on.

Kao primer za ocenu da Zakon o računovodstvu donosi zabunu, naveo je gradjevinarstvo gde, kako je precizirao, ima čak sedam različitih finansijskih izveštaja.

„Imamo preduzetnike koji su paušalno oporezovani i koji čak uopšte ne podnose finansijske izveštaje, imamo preduzetnike koji mogu da biraju, da li da rade po prostom ili po dvojnom knjigovodstvu, pa imamo preduzetnike mikropravna lica, pa makropravna lica, pa mala pravna lica, pa srednja i velika.  Ako želi neko da sebe sagleda u grani gradjevinarstva, on to ne može da uradi“, rekao je Perić.

„Da ne pričamo o raznim sportskim udruženjima, sportskim društvima, sindikatima, gde je uopšte haos da mi ne možemo da uporedimo te finansijske pokazatelje, odnosno da uparimo te finansijske izveštaje i da vidimo šta se desxava“, dodao je on.

Perić je istakao da su novi Zakon o računovodstvu i podzakonska akta doneli  veoma velike troškove, iako vlast tvrdi da su troškovi minimalni i neznatni.

„Dovoljno je da smo tokom 2014. godine 14 puta morali da menjamo računovodstvene softvere, da imamo sijaset tih preknjižavanja, pa čak, verovali ili ne,  moramo smo da se vraćamo u 2013. godinu kako bismo pravili razna preknjiženja i da bi ti izveštaji bili što transparentniji“, rekao je Perić.

On je kao primer naveo da jednu srednju agenciju, koja ima 50 do 60 klijenata, „godišnje izmena ovog zakona košta oko 29.000 evra“.

„Pitanje je ko će da snosi taj trošak? Osiromašena privreda ne može,  agencija – ni ona nije u mogućnosti da to isprati i javlja se veliki problem oko sastavljanja izveštaja. Mnogi još nisu promenili softvere, mnogi još ne poseduju nove kontne okvire, nove pravilnike, iako smo već duboko zagazili u 2015. godinu“, rekao je Perić.

Vlada: Nema odlaganja Zakona o računovodstvu

Novi Zakon o računovodstvu, kao i podzakonska akta za njegovo sprovođenje, neće biti ukinuti niti će njihova primena biti odložena, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

„Donošenjem Zakona o računovodstvu i povezanih podzakonskih propisa nisu nametnuti bilo kakvi dodatni troškovi privredi već su propisana jednostavnija pravila o finansijskom izveštavanju i time smanjena administrativna opterećenja i postupci“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ukazano je da je propisivanjem novih kriterijuma za razvrstavanje pravnih lica smanjen broj preduzeća koja su obveznici revizije, sa 5.600 na oko 4.000, čime su troškovi privrede i u tom delu značajno manji.

Finansijski izveštaji za 2014. godinu biće sastavlyani na osnovu novog Zakona o racxunovodstvu koji je, kako je istaknuto, „u najboljem interesu Srbije i svih njenih gradjana“.

Rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre (APR) je 30. jun.

Redovan rok za predaju izveštaja za statističke i druge potrebe je kraj februara, ali je ove godine produžen do 31. marta, na zahtev Privredne komore Srbije jer jedan broj preduzeća nije obezbedio na vreme kvalifikovani elektronski potpis.

Elektronsko dostavljanje finansijskih izveštaja, koje počinje ove godine, po proceni Ministarstva finansija će dodatno smanjiti troškovi privrede, olakšati komunikaciju obveznika sa APR-om i povećati pravnu sigurnost.

Advertisements

2 reagovanja to “Nema ukidanja Zakona”

  1. Milosav said

    Što bi bilo prosto,kad može biti komplikovano.Kad bi Zakone i propise donosili ljudi koji su radni vek proveli na praktičnom radu ovoga sigurno ne bi bilo.Blago meni kad sam u penziji pa ne mislim više ni o starim ni o novim propisima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: