DIFOL

Knjigovodstvena podrska

Pitanja i odgovori

 

Vi pitate, mi odgovaramo…

Advertisements

19 reagovanja to “Pitanja i odgovori”

 1. Biljana said

  Postovani, da li su se promenili tekuci racuni za preduzetnike koji i dalje placaju porez i doprinose po resenju iz Poreske uprave, tj.koji nisu presli na samooporezivanje?

  Hvala

 2. mirjana said

  Postovanje!!!
  da li se posetni likvidacioni izvestaji predaju prazni ako preduzece nema nikakav priliv?
  unapred hvala,poydrav MIrjana

 3. Boban said

  Poštovani , radim u firmi kao vozac kamiona . Problem koji je traje vec nekoliko meseci je sledeci :
  Kada nakon voznje Beograd -Presevo , predam vozilo i cekam prevoz za povratak u Beograd(kao putnik) , radno vreme se prekida cim me smeni kolega u Presevu . Interesuje me , dali me sleduje radno vreme od predaje vozila do polaska autobusa ili voza iz Preseva za Beograd, za vreme putovanja pri povratku autobusom , vozom do Beograda , ili je ispravno sto mi radno vreme prestaje u Presevu nakon predaje vozila ?

  • Aleksandra said

   Da li ste u stalnom radnom odnosu? Ako jeste, da li vam je sediste u Beogradu? Da li ste potpisali Ugovor o radu? Po Zakonu o radu se zna koliko sati traje radna nedelja. Zatim, svako putovanje van sedista je sluzbeno putovanje. Ukoliko traje od 8 do 12 sati, zaposleni ima pravo na pola dnevnice. Da li vas poslodavac mozda bas to zeli da izbegne? Zatim, pitanje je da li firma u kojoj radite ima bilo sta vezano za sluzbeni put u svojim opstim aktima. Uostalom, u cemu bi bila razlika da odvezete vozilo na bilo koji drugi kraj Zemlje, gde ce ga neko sacekati i preuzeti, a onda sednete, recimo na avion da se vratite kuci. Da li bi vam vas poslodavac i u tom slucaju racunao kraj radnog vremena, dok ste vi negde u Nedodjiji? Zakon ne definise takve stvari, ali se zna gde je sediste firme, odakle zaposleni polazi na put i gde se vraca. U krajnjem slucaju, radite u Beogradu, zar ne, a ne u Presevu (ili bilo kom drugom gradu).

 4. Milosav said

  Postovana,
  Cigarete su oporezovane sa 18 % a marze su od 3-5%.Posto je to roba koja se prodaje po odredjenim cenama,to smatram da to ne smemo povecavati, a Zakonodavac to nije/jeste imao u vidu.Da li uopste treba povecavati porez na cigarete
  na postojece zalihe obzirom na male marze.
  P.S
  Ja radim popis robe sa stopom 8%posto je ima mnogo manje nego robe od 18% i od ukupnog salda odbijem i tako imam zalihe/vrednost/robe od 18 %.i to povecam na 20% i zaduzim se u KEPU sa razlikom poreza.
  Molim Vase misljenje.
  Pozdrav,Pavlovic

 5. Mihajlo said

  Poštovana,

  Pitanje računanja provedenog vremena na služenom putu.

  Primer:
  Radno vreme počinje u 8 h, i u 11 h se radnik upučuje na službeni put i vraća se u 18,30. Da li ima pravo na pola dnevnice.

  • Aleksandra said

   Postovani Mihajlo,
   cela dnevnica se isplacuje za provedenih 12-24 casova na sluzbenom putu. Polovina dnevnice je za period od 8-12 casova. U vasem slucaju, nedostaje jos pola sata za polovinu dnevnice.

 6. biljana said

  Postovani posto sam ostala bez posla podnela sam zahtev da samostalno uplacujem penziju dok nevidim sta cu i kako cu da mi se nebi prekidao staz. Interesuje me sada ono sto mi na salteru nisu znali reci da li sada imam pravo da se prijavim na biro posto sam nezaposlena i kako sad da ostvarim pravo na socijalno. Hvala unapred.

  • Aleksandra said

   Po Zakonu o penzijsko invalidskom osiguranju Srbije, postoje tri kategorije obavezno osiguranih lica (cl. 10).

   1. zaposleni
   2. lica koja samostalno obavljaju delatnost
   3. poljoprivrednici

   A Vi ne spadatr ni u jednu od ove tri kategorije.
   „Podnela sam zahtev da samostalno uplacujem penziju dok ne vidim sta cu i kako cu …“ …Kako mislite da Vam ide staz, a da u isto vreme budete prijavljeni na birou?

   Clan 14.
   Svojstvo osiguranika stice se danom pocetka a prestaje danom prestanka zaposlenja, obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, odnosno obavljanja ugovorenih poslova.
   Svojstvo osiguranika utvrdjuje se na osnovu prijave na osiguranje, odnosno odjave osiguranja, u skladu s ovim zakonom.

   Iz ovoga se vidi – nema zaposlenja, nema ni osiguranja. A sobzirom da ste nezaposleni, naravno da imate pravo da se prijavite na biro.

   Vasa sansa za osiguranje (sto se tice penzije), je dobrovoljno penzijsko osiguranje.
   Zakon ga dopusta, a trenutno ima vise firmi odn. dobrovoljnih penzijskih fondova koji ovaj posao rade kod nas.

   Princip rada ovih drustava je da pare koje Vi uplacujete (mesecno ili po dogovoru) drustvo ulaze i tako cuva Vas ulog od inflacije.

   Rad ovih drustava kontrolise Narodna banka Srbije – kazu prilicno strogo.

   „Pravo na socijalno…“ Mislite na zdravstveno osiguranje? Na sajtu zavoda za socijalno osiguranje http://www.zso.gov.rs mozete pronaci prava iz zdravstvenog osiguranja po osnovu nezaposlenosti.

 7. aaaa said

  Potrebna je mala pomoc
  Zaposlena sam u firmi 5 godina i stalno mi produzavaju ugovor (bez prekida) na odredjeno zbog povecanog obima posla (ali menjaju strucnu spremu,mesto tj. igraju se), pa menjanje porodilje…. Ali za tih 5 godina primili su ljude koji nisu imali kvalifikacije prema sistematizaciji radnih mesta … Da li ja imam neka prava odnosno sta raditi?

  • Aleksandra said

   5. Radni odnos na određeno vreme
   Član 37.
   Radni odnos zasniva se na vreme čije je trajanje unapred određeno
   kada su u pitanju: sezonski poslovi, rad na određenom projektu, povećanje obima
   posla koji traje određeno vreme i sl. za vreme trajanja tih potreba, s tim što tako
   zasnovan radni odnos neprekidno ili s prekidima ne može trajati duže od 12 meseci.
   Pod prekidom iz stava 1. ovog člana ne smatra se prekid rada kraći od
   30 radnih dana.
   Radni odnos na određeno vreme, radi zamene privremeno odsutnog
   zaposlenog, može se zasnovati do povratka privremeno odsutnog zaposlenog.
   Radni odnos zasnovan na određeno vreme postaje radni odnos na
   neodređeno vreme, ako zaposleni nastavi da radi najmanje pet radnih dana po isteku
   roka za koji je zasnovan radni odnos.

   Tako glasi zakon, međutim, vaš poslodvac se snašao….To je klasično izigravanje zakona. Jedino što vi možete, je da podnesete tužbu kojom ćete tražiti da se utvrdi da ste zasnovali radni odnos na neodređeno vreme, posle toliko rada na određeno. Ne može se sa sigurnošću tvrditi kakav bi bio ishod spora, mada je jasno da poslodavac krši zakon i sud bi morao da presudi u vašu korist. U svakom slučaju, ovo je pravno pitanje, tako da bi bilo najbolje da konsultujete nekog pravnika.

 8. biljana said

  Radila sam u firmi 5 god od toga sam zadnje dve bila na porodiljskom 3 dete. Radno mesto na kome sam radila je u medjuvremenu ukinuto moja koleginica je prijavljena kao tehnoloski visak to je bilo pre dva meseca. Meni sada istice bolovanje i ponudjeno mi je novo radno mesto koje ja nemogu da prihvatim zbog udaljenosti. Kao da vam ponude da iz Beograda idete u Mladenovac. Ja to naravno nemogu da prihvatim tako da moram da potpisem sporazumni raskid radnog odnosa. To je jednostavno uslovljavanje sa njihove strane a kakva su tu sad moja prava na neku eventualnu otstetu. Pozdrav.

  • Aleksandra said

   Postovanja Biljana…
   Vas poslodavac je pronasao najjednostavniji nacin da Vas „prisili“ da potpisete sporzumni raskid radnog odnosa. U clanu 173. Zakona o radu je objasnjen „premestaj radnika u drugo mesto rada“,
   Clan 173.
   Zaposleni moze da bude premesten u drugo mesto rada:
   1) ako je delatnost poslodavca takve prirode da se rad
   obavlja u mestima van sedista poslodavca, odnosno njegovog organizacionog
   dela;
   2) ako je udaljenost od mesta u kome zaposleni radi do mesta
   u koje se premesta na rad manja od 50 km i ako je organizovan redovan
   prevoz koji omogucava blagovremeni dolazak na rad i povratak sa rada i
   obezbedjena naknada troskova prevoza u visini cene prevozne karte u javnom
   saobracaju.
   Zaposleni moze da bude premesten u drugo mesto rada van
   slucajeva iz stava 1. ovog clana samo uz svoj pristanak.

   Na zalost, bez obzira sto je to nekorektno, Vi ne mozete nista (u smislu trazenja odstete i sl.). Realno gledajuci, po povratku sa porodiljskog majke nemaju vise nikakve povlastice. U nekim evropskim drzavama majka troje i vise dece nije formalno zaposlena, ali dobija i platu i radni staz, jer je pred njom „veliki posao“ ….sto kod nas jos uvek nije slucaj.

 9. Dragana Jerković Škorić said

  Već 14 meseci radim u jednoj firmi preko ugovora na određeno vreme (menjala sam porodilju). I pored svih obećanja da će me primiti u stalni radni odnos, zaključili su mi ugovor sa 18. martom.
  Pošto je jako kratak period da nađem drugi posao, a nikako ne bi htela da imam prekid radnog odnosa, mogu li se prijaviti kod rođaka u firmu (da recimo volontiram) i da on za mene plaća samo doprinose? Ako ne primam neto, ne mora da se plati porez?
  Hvala

  • Aleksandra said

   Postovana Dragana…
   Pomenuli ste da ste bili zaposleni na odredjeno vreme 14 meseci. Da li Vam je u Ugovoru bilo naznaceno samo „na neodredjeno“ ili “ do povratka privremeno odsutnog radnika“. U Zakonu o radu (cl.37) se rad na odredjeno ogranicava na godinu dana (ili do povratka privremeno odsutnog radnika). Proverite.
   Sto se tice prijave kao volontera, mozete. U „Aktuelno“, pod „osnovice i stope poreza i doprinosa“, imate tabelu, gde mozete naci na r.br. 16. volonterski rad BEZ ostvarenja nadoknade.
   Nadam se da smo Vam bar malo pomogli.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

 
%d bloggers like this: